Belysning

Det här med att att välja rätt belysning till hemmet är inte alltid det lättaste. Förutom en djungel av lamptyper (golvlampor, bordslampor, taklampor) finns även en stor skillnad mellan olika typer av belysning. En arbetsplats och ett tv-rum har ju helt skilda ändamål och behöver därför belysas på olika sätt, såväl praktiskt som utseendemässigt.

Belysa föremål

När man ska belysa något specifikt föremål, exempelvis en datorskärm, en tavla eller något annat, är det absolut en fördel att använda sig av LED-lampor eftersom dessa inte utstrålar någon värme. LED-lampor är också en mycket bra investering då de är väldigt energisnåla. Genom att ersätta en vanlig glödlampa med en LED-lampa sparar man hela 80% av den totala energiförbrukningen för belysningen.

Belysning

Mysbelysning

Hur lyckas man då inredningsmässigt skapa ett harmoniskt och mysigt hem? Det finns många knep att använda sig av för att påverka ett rums mysstämpel, men just belysningen är något som har stor inverkan för hur en känsla skapas i ett rum. Stilmagasinet Sköna Hem  ger bland annat tipset att att använda sig av olika lampor på olika höjd i hemmet och att blanda riktat ljus och allmänbelysning eftersom det då skapar sköna kontraster mellan ljus och skugga i rummet. På platser där vi utöver att umgås kanske även läser en bok, till exempel i soffan, kan man med fördel placera lite lägre lampor. Det får gärna vara en ganska vit LED-lampsbelysning, för att skapa ett behagligt läsljus som dessutom också på ett fint sätt belyser möbelns konturer.

Arbetsbelysning

Arbetsbelysning är inte bara belysning i kontoret utan belysningen man har där man utför en specifik uppgift som kräver bra belysning. Det klassiska exemplet på detta är belysningen man har ovanför köksbänken. Här är det ju viktigt att man ser precis vad man håller på med så man inte råkar slinta med kniven. Badrummet är också ett rum där man bör satsa på ordentlig arbetsbelysning. Detta låter en se mycket bättre när man rengör sig själv. Placeringen av arbetsbelysningen är av yttersta vikt då man inte vill att det man håller på med täcks av skuggor under själva arbetet. Bra arbetsbelysning är något man sällan märker, men dålig arbetsbelysning upptäcker man på en gång.