Bra belysning i hemmet

När det kommer till inredning tänker nog de flesta på möbler, tapeter, mattor, prydnadssaker och liknande, men allt detta kan förstöras eller åtminstone underväldiga rummet om man har fel belysning. Här följer ett par tips om vilken typ av belysning man borde a i de tre vanligast rummen.

593437-electric-light-bulb

Vardagsrummet

Vi börjar med vardagsrummet. Här vill man ha bra allmänbelysning, men det bör även finnas alternativ. Brukar man till exempel sitta och läsa i vardagsrummet är det många som föredrar att ha en lampa med riktat ljus. Har man en plats man normalt sett gillar att sitta och läsa är det ingen dum idé att sätta ett golvlampa med båda typerna av ljus, och om de går att dimma är det naturligtvis en riktigt stor bonus. Hur många ljuskällor det bör finnas i ett vardags rum varierar förstås med storleken på rummet, men 3 för riktigt små och 10 för riktigt stora är en bra guideline att följa.

Sovrummet

Går man sedan in i sovrummet vill man ofta ha en mjukare belysning, men även här är det ingen dum idé med bra allmänbelysning som grund, Detta hjälper till när man letar efter kläder i garderoben men även för de som har en spegel på rummet och föredrar att göra sig i ordning där. Sedan kommer det ju tillfällen då man vill ha lite mer romantisk belysning, och medan det finns få typer av belysningar som är mer romantiska än levande ljus är det ingen tvekan om att det kan vara väldigt riskabelt. Ett alternativ är då märket Endless Candles, LED ljus som ser ut som riktiga värmeljus.

Köket

Slutligen tar vi oss in i köket. Här vill man ha tydlig och klar belysning. När man har arbetsbänkytor under skåp är det nästan regel att det finn belysning på skåpens undersida, ljusrör var länge standarden, men många har även börjat gå över till LED ljus. Har man inget ovanför bänkarna, man kanske har ett köksö till exempel, är det takbelysningen som får stå för ljuset. Vanliga taklampor gör ofta jobbet, men vill man ha något extra kan man faktiskt sätta in spottar, se bara till att de inte sitter för långt ut så att du kastar skugga över bänken när du lagar mat.

Badrummet

Precis som med köket är det viktigt med klar belysning. Här vill man se tydligt så man kan göra sin hygienbestyr och sminka sig. Spotlights i taket är väldigt bra eftersom det sprider ljuset jämnt över hela rummet, även över badkar och dusch. Det borde också vara bra belysning ovanför spegel. Vill du ha lite mysbelysning under ett avslappnade bad kan man installera spotlights med dimmer.