Bygg en bastu hemma

Skön bastu

Om ni plats över så ni kan bygga er en bastu hemmavid så ska ni självklart göra det. Det är så välgörande att regelbundet få bada bastu och för många så är det en helig stund och nästa ritual att starta upp bastun för ett bastubad. Om ni är händig så kan ni självklart bygga den själv, om inte så går det att anlita hantverkare att utföra arbetet.

Det allra viktigaste är placeringen av er bastu, se till så att det finns gott om plats för att bygga. Gärna i närheten till golvbrunn, dusch och badrum är att föredra. Hos Svenskt Trä och byggbeskrivningar hittar ni massor med bra information om vad ni bör tänka på och hur ni bygger er bastu. Följ de beskrivningar som ges så kommer ni att få en bastu som ni kan nyttja under en väldigt lång tid. Se till att planera bygget väl så att allt flyter på som det ska.

För att få varm i er bastu så behövs det ett bra bastuaggregat. Dessa finns i olika prisklasser och kan idag köpas direkt på nätet. Det går även att köpa färdiga bastustugor som ni enkelt själv kan montera upp på er tomt om ni inte har plats i huset. Dessa bastustugor är upp till 15 kvadratmeter och går under reglerna för friggebod. Du behöver alltså inte bygglov för din bastu, däremot så kan du behöva göra en bygganmälan till din kommun. När väl bastun är på plats och allt är som det ska så kan ni ta er efterlängtade bastu.