Dags att måla om huset?

Om det gått ett decennium eller mer sen du målade ditt hus och färgen har börjat flagna på vissa ställen så kan det vara dags att måla om.

gammal slitet hus

Det finns flera saker att ta hänsyn till när det är dags att måla. Materialet som huset är byggt av, konstruktion och husets ålder är några av dem. Kostnaden är en annan aspekt, se till att du har lagt undan en buffert som du kan använda dig av.

Tvätta huset – med diskmedel

Det är bra om man ser till så att husfasaden tvättas var tredje till femte år, tipsar Aftonbladet Hemma. Ofta har det hänt att hus bara visat sig vara smutsiga och inte alls behövt målas om. Diskmedel går bra att använda sig av eller speciella medel från en färgaffär som motverkar svamp, mögel eller alger.

Skrapa

När du har bestämt dig för att måla om kanske du har märkt att färgen börjat flagna på vissa ställen, då behöver du ägna en stund åt att skrapa bort detta. Målningen kommer annars inte att bli jämn och den yttre färgen drar till sig det undre lagret, vilket bara medför att färgen kommer att flagna av fortare.

Färgtyper

Det finns ett par olika typer av färg som man kan använda på husets ytterväggar, vilken man bör välja kommer att bero dels på vad är villig att betala och vilken färg som huset målas i tidigare.

  • Linoljefärg – kan målas med lager på lager utan att behövas någon egentlig färgborttagning emellan, kvalitén kan dock variera stort från fabrikat till fabrikat.
  • Slamfärg – billig och lätt att använda, men bör inte användas om man målade en annan färgtyp förra gången.
  • Alkydfärg – en förbättring av linoljefärg men kan blekas snabbare och kräver en hel del borttagning innan man kan måla nytt.
  • Akrylatfärg – billig, torkar snabbt och mycket hållbar, kan dock vara dyr att underhålla.
  • Hybridfärg – finns i fler olika färger än många andra, men är samtidigt dyrare och i dagsläget oprövad i både kort och långt perspektiv.

Om du inte har så mycket erfarenhet av måleriarbete, eller behöver råd från experter så kan du ta kontakt med en målerifirma.

Sen sist men bland de viktigaste detaljerna att komma ihåg när det gäller målning är; väderleksrapporten. Lite mulet väder cirka 15-20 grader är perfekt. För stark sol är inte bra för färgen medan regn resulterar i att den rinner av.