Doftsätt ditt hem

De flesta registrerar nog, utan att alltid vara medveten om det, doften när man stiger in i ett nytt hus eller lägenhet. Den första doften man möts av brukar ge en vägledning om hur huset eller lägenheten kommer att se ut. Det ger också en vägledning om personerna som bor där. Därför är det inte helt fel att doftsätta sitt hem.

Doftljus

Idag finns det ett stort utbud av olika doftsätt att ta till i inredningen. De vanligaste är doftljus, doftpinnar, rökelser eller aromoljor. Alla dessa kan användas för att ge sitt hem just den doft man önskar. Ett tips är att doftsätta efter årstid, innan jul kan det lukta ljuvligt med ett doftljus med saffransdoft medan det på sommaren kan kännas fräscht med en doft av lavendel eller citrus.

I de flesta hem idag finns det många dofter man inte tänker på. Tvålen på toaletten har en doft, sköljmedlet en annan och rengöringsmedlet en tredje. Därför är det viktigt att även ta in dessa dofter i doftsättningen av hemmet så det inte blir för många dofter. Tvättmedel, och även många billiga doftprodukter innehåller kemiska dofter som lätt kan upplevas starka. Dessa dofter kan även för känsliga personer både ge illamående och huvudvärk. Därför är det bra att satsa på rengöringsmedel och tvättmedel som är doftfria och istället tillsätta riktiga dofter som man önskar.

Satsa på produkter som har naturliga dofter och som inger harmoni och lugn. Här kommer en kort punktlista om vilka dofter som lämpar sig till olika rum i hemmet;

  •  Vardagsrummet – I ett vardagsrum passar det med mjuka och varma dofter som ambra eller cederträ. Vill du ha en liten lättare doft är citrus en perfekt doft.
  • Badrummet – Här passar det med fräscha och friska dofter som clean cotton och fluffy towels. Satsa på dofter som ger en känsla av nytvättat.
  • Köket – I köket lämpar det sig bra med kryddiga dofter som ger en känsla av mat. Rosmarin eller timjan är bra dofter att använda. Likaså citron eller koriander.
  • Sovrummet – I sovrummet vill man ha en doft som inger lugn och harmoni och därför är lavendel en riktig klassiker. Lavendel har en avslappnande inverkan. Ett tips är att göra små lavendelknyten och lägga in i garderoberna för att ge kläderna en fräsch doft.