En vacker utsida

En vacker utsida till villan vill vi alla gärna ha. Husets utsida bildar en självklar enhet med insidan och det är viktigt att inte försumma någon av dem. Till utsidan får vi räkna dels husets fasad och dels trädgården.

ett hus under solnedgång

Vad gäller fasaden gäller det att hålla den ren från smuts, fläckar och mögel. Det handlar dels om att tvätta fasaden, helst regelbundet – då går det mycket lättare. Man behöver även måla om och underhålla färgen med jämna intervaller. Det senare öppnar faktiskt också upp för ett kulörbyte, kanske vart tionde år, vilket gör att du kan låta husets utsida följa interiörens inredning eller anpassa sig till rådande trender. Mer om hur du tänker när du målar och bevarar färgen kan du läsa här.

Trädgården är väldigt viktig för det första intrycket av en villa och bör följa, åtminstone på framsidan, husets karaktär. Till exempel bör en stram, modern villa ha dito trädgård. Trädgården kan också användas för att skapa accenter och accentfärger. Tänk dig till exempel en rabatt helt i gult, ett träd som lyser rött på hösten eller blommar i vitt på våren. Fler tips om hur du planerar din trädgård får du av Villaägarna.

Det finns några möjligheter att dekorera och på så vis ändra fasaden på ett enkelt sätt utan att det blir plottrigt. Fasaddekor.se har massor med roliga och kreativa idéer på hur du kan dekorera din fasad. Du har till exempel möjlighet att göra någonting extra med märkningen av gatunumret på villans fasad. Testa att göra den större än vanligt eller använd en läcker accentfärg. En modern märkning som tar plats passar inte minst den minimalistiska, moderna villan.

Gatunumret ger villan en egen identitet som skiljer den från liknande villor och ger den nästan ett intryck av ett vackert inslaget paket. Ett tydligt gatunummer är dessutom funktionellt och hjälper gästerna att hitta rätt till ditt vackra hem. Även post och andra leveranser är glada för ett väl synligt husnummer. Det underlättar även om det skulle vara akut och ambulans måste leta upp ditt hus med ett synligt nummer på huset.

Förändringar innebär i regel förbättringar och även om man planerar att göra ganska små förändringar så är det viktigt att man kollar upp med kommunen vad som gäller, exempelvis så kan du behöva söka bygglov för att bygga ett staket och du måste även få ett godkännande av eventuella grannar. Bor du i ett radhus så finns det ett ganska strikt regelverk kring vilka förändringar som man får göra och inte.  Men för den sakens skull så finns det fortfarande mycket som man “får” göra utan att man behöver anmäla det till grannen eller kommunen för den delen. Du kan förändra karaktären på fasaden med ovanstående tips, fasad belysning, ta bort eller sätta dit fönsterluckor med mycket mera!

Huset representerar en stor del av oss som personer och det är viktigt att man trivs ordentligt bra, för vissa handlar det uteslutande om läget, för andra handlar det om utseendet och placeringen och för somliga handlar det om något emotionellt. Huset är den plats som vi överlägset kommer att spendera mest tid på, därför är det oerhört viktigt att vi gör det till vårat alldeles egna favorit ställe på jorden.