Fräscha upp fasaden

Small house and lawn

Utsidan av huset behöver precis som insidan rengöras emellanåt, många gånger räcker det med lite enkelt underhåll men väntar man för länge kan man behöva lägga ned lite mer tid på att få det snyggt.

Inspektion

Det första man ska göra är att helt enkelt visuellt inspektera fasaden för att se till att färgen är intakt och inte har några sprickor eller flagor. Hittar man sådana är det bäst att ta tag i skrapan och skaffa lite ny målarfärg. Det är för sådana här tillfällen man sparar lite färg från då man senast målade huset eller åtminstone en tom burk så att man vet vad man ska köpa. Har man inte ens det kan man istället ta en bit färg till en färgbutik så kan de analysera kulören och se till att man får samma färg igen.

Rengöring

Är färgen fri från sprickor och flagor är det dags att tvätta fasaden. Det enklaste är att använda diskmedel, men tvättar man regelbundet kan det räcka med bara vatten, då kan man bara använda trädgårdsslangen eller en högtrycksspruta. Har dock huset angripits av mögel, svamp eller alger är det bäst att man skaffar ett medel som mot verkar just detta och tvättar lite extra noga.

Dekoration

När man har en ren och fin fasad kan man även ta tillfället i akt och piffa upp den på lite andra vis. Man kan till exempel sätta upp ett nytt husnummer, med kolla först på ett par inspirations bilder så är det lättare att hitta något som passar huset. Ett annat förslag är att sätta upp en anordning för klätterväxter, detta fungerar speciellt bra om man har en större del av en vägg utan fönster. Det finns en hel del man kan göra, låt bara fantasin flöda.