Golv till badrummet

Att välja nytt golv för badrummet kan vara svårt ibland, det är inte alltid man vet vad som lämpar sig bäst. Efter denna artikel har man förhoppningsvis lite mer kött på benen så att man kan göra ett mer informerat val.

golv

Ett par viktiga saker man först ska ställa sig själv och sedan även till försäljaren är:

  • Hur är känslan? När man ofta går barfota på badrumsgolv måste det naturligtvis kännas behagligt.
  • Är det halksäkert? Badrumsgolv blir både blöta och fuktiga, det är viktigt att man inte halkar lätt på golvet.
  • Är det lättstädat? Det är alltid praktiskt om smuts inte fastnar på ytan och i springor.
  • Är det tåligt? Igen är det blöta och fukt som spelar en stor roll här. Golvet måste kunna hantera detta och ändå hålla länge.

Kompositgolv

Detta är ett ganska nytt material, det är gjort av stenmjöl och/eller stenflingor som pressas samman med högt tryck under hög värme tillsammans med ett bindningsmedel. Utseendet är förvånansvärt varierat, man kan få kompositgolv som ser ut som allt från solida granitskivor till kalksten. Kompositgolv har både bra pris och bra hållbarhet.

Stengolv

Många gillar att ha stengolv i badrummet, man kan få tag på många olika toner från mörkt till ljust genom de olika material som finns. De mest populära är marmor, kalksten och granit. Granit är mycket hållbart, marmor och kalksten är mjukare och därför även lite känsligare. Är man intresserad av att köpa ett stengolv kan man få tag på en rabattkod hos stonefactory på följande sida: blogg.stonefactory.se/rabattkod-hos-stonefactory-se. Många väljer även att sätta in golvvärme tillsammans med stengolv då det annars kan kännas kallt.

Klinkergolv

Klinker är helt enkelt en mer robust form av kakel som tål tyngd bättre. Det finns stor variation av storlek på plattorna, något som gör det lätta att hitta ett golv som passar in. De kommer även med allt från högglansiga ytbehandlingar till helt matta. Det är värt att poängtera att desto glansigare ytan är, desto halare blir den också när den är blöt. Klinkergolv komplimenteras bäst med golvvärme, precis som stengolv.

Att tänka på

Som alltid när man renoverar badrum är att det blir ordentligt gjort efter konstens alla regler. Det bästa är att anlita hantverkare som kan sin sak och gör det rätt från början, kolla då också upp med försäkringar, vilken typ av försäkring som hantverkaren har. Finns detta och renoveringen är ordentligt gjord så gäller din hemförsäkring och villaförsäkring utifall något skulle inträffa. Det är aldrig roligt om olyckan är framme, men om man har försäkringar som täcker så behöver det inte kosta en förmögenhet att återställa skadan.