Inreda trädgården

Nu menar vi inte att vi ska tapetsera gräsmattan eller måla buskarna men trädgården går att använda som ett uterum om man lyckas inreda det rätt.

Delar av den här artikeln är inspirerad av Vi Villa där de berättar hur man skapa rum och avskildhet i en trädgård.

Planera

Se om det finns något flygfoto över trädgården eller om man kan se det i Google Earth. Annars får man måtta och rita upp hur den ser ut. När man planerar en trädgård är det bra att ha en skalenlig representation på papper. Då är det lättare att se vad som passar vart. Ta med ritningen eller fotot till en handelsträdgård. De kan hjälpa dig att lista ut vilka slags plantor och blommor som du borde ha. Ha även med en fusklapp om vilka platser som får mest och minst sol. Är man noggrann från början kan man få en vacker trädgård att njuta av år efter år.

Avskilt

Skapa platser på trädgården som är avskilda från resten. Du kan skapa känslan av att stiga in i ett rum genom att plantera häckar eller buskar. Ett annat alternativ är att ha en båge som ingång. Plantera vackra klätterväxter som grönskar bågen.

Där inne kan man ställa trädgårdsmöblerna eller bara en enkel solstol för dig som vill kunna vara själv i trädgården utan att stänga in dig. Bågen och kanske en omringande rabatt kommer att skapa en separat plats från resten av trädgården. Har man en egen plats i trädgården är det lättare att hitta lugn och ro, även om barnen springer runt och partnern klipper gräset.

Stationer

Ställ upp olika stationer i trädgården så man har bestämda platser där man gör vissa saker. En grill som tål att regn och vind kan gått och väl stå närmast utemöblerna och markera platsen där man äter. Ha gärna en fin kruka med blommande växter bredvid för om möbler och grill står på altanen eller ett soldäck. På så sätt får du  med trädgården in till matgruppen.

Välj en lämplig plats och utnämnd det till planeringsplatsen. Hos GardenHome kan du införskaffa fröer, planteringsbord och annat som inreder stationen. Har man en specifik plats där man planterar kommer det vara lättare att hålla reda på verktygen och jordsäckarna.