Investera i ditt hus – Sköt om fasaden

Husvägg

Ditt hus är ditt hem och det ställe du spenderar en stor del av din tid. Framförallt är det kanske ett ställe där du kopplar av eller helt enkelt bara mår gott. Därför är det skönt om allt fungerar: värme, elektricitet, vatten, hushållsmaskiner mm. Men till det här hör också att ha en byggnad i gott skick. Dels för tillfredsställelsen att komma hem till ett vackert och fungerande hus, dels för att en ansvarsfull omvårdnad ger dig lägre boendekostnader.

Men ditt hem är också en investering

Vid en framtida försäljning får du i regel tillbaka mer än den tid och de pengar du lagt ned, ifall du sköter om ditt hus på rätt sätt. Under tiden får du och din familj bo i en trevlig miljö.

Rätta till och reparera så snart du upptäcker fel

Ju längre du väntar med att laga skador på fasaden desto dyrare blir det att åtgärda dem. Om du målar om så snart färgen börjar flaga kan det räcka med en slipning som underarbete. Dröjer du istället med ommålningen så kan du behöva avlägsna all gammal färg, vilket sannolikt innebär omfattande arbete med värmepistol, färgborttagning och skrapa.

Det är detaljerna som ger fulländning

Det spelar ingen roll hur skicklig du är att måla: om fönsterbleck och andra detaljer är rostiga eller trasiga så blir sällan resultatet det du hade förväntat dig. Men det här är saker som är relativt enkla och billiga att åtgärda. Förutom att det ger huset ett “nytt” utseende är det dessutom sådana detaljer som annars kan orsaka omfattande skador på fasaden.

Täck över det som inte ska målas

Skydda fönster och växter nära huset med maskeringstejp och täckplast.

Undvik växtlighet intill huset

Växter och träd nära husväggen ger en skuggig och fuktig miljö, vilket ger risk för mögelangrepp och svamp. Framförallt gäller det här nord- och ostsidan av huset, eftersom de ofta ligger i skugga. Indirekt kan det också innebär att bevattning tränger ner mot grunden och orsakar fukt- och tjälskador.

Måla när det är torrt och varmt – men inte i stekande sol

Det går att måla i temperaturer ner till 10 grader, men då blir torktiden längre. Det bästa är att måla en torr och varm sommardag när solen är dold av moln. Regn och dagg kan orsaka fläckar på färg som inte har hunnit torka och fukt i luften medför att färgen inte fäster lika bra. Så kolla väderleksutsikterna: måla aldrig när regn eller luftfuktighet förväntas inom det närmaste dygnet.

…eller gör det enkelt – låt någon annan måla

Om du inte har tid eller lust att måla så kan du, med hjälp av ROT-avdraget, anlita en professionell målare till en rimlig kostnad.