Olika inredningsstilar

Inom inredning finns det som bekant olika inredningsstilar. Idag är inredning ganska fritt och modet som råder är ganska öppen för att skapa en unik och personlig stil. Många idag med riktig hemtrevliga och stilrena hem har blandat olika stilar för att skapa en skön mix. Våga ta ut svängarna och gå efter magkänsla när du handlar. En gammal ram på loppis kan passa perfekt till din nyinköpta designlampa i plexiglas. Det är bara fantasin som sätter gränserna.

Det finns 3 stilar som är särskilt populära idag, som passar perfekt var för sig eller tillsammans för att skapa en ny look. Vi tänkte gå igenom dem lite mer.

Shabby chic

New England

Denna inredningsstil passar perfekt för dig som älskar hav och skärgård. Utmärkande färger i denna stil är det marina, vit, röd och olika sandfärger. Vimplar och grövre tamp-rep är het rätt att ta in i inredningen och dessa kan antingen hängas snyggt på väggen eller användas för att klä in den gamla kökslampan. I denna stil är det ofta en ljus bas i inredningen med sand eller vitfärgade väggar. Golven är ofta mörka och ett golv som passar perfekt är ett rustikt skeppsgolv. Möblerna är antingen i mörkare träslag eller vit i ganska grov utformning. I denna stil passar det bra med mycket textilier och kuddfordral och plädar i olika stjärnmönster är helt rätt.

Skandinavisk inredning

Den skandinaviska inredningen, eller “nordic light” som den kallas utanför Sveriges gränser är en inredningsstil med mycket ljus och rymd. I denna inredningsstil är det naturmaterial som lärkträ, betong sten och skinn som gäller. De färger som gäller i denna inredningsstil är mjuka ljusa toner i vitt, grått och sand i olika nyanser. Satsa gärna på ett ljusare golv och matcha mot ett par mjuka väggar. “Less is more” passar in i denna inredningsstil där det gäller att skapa ett ljus och en rymd i inredningen. Ställ bort onödiga möbler och satsa istället på ett fåtal. Möblerna får gärna vara nätta i ljusa nyanser och ett lammskinn på soffan eller ett renskinn på golvet är het rätt.

Shabby-chic

Lantligt romantiskt

Den sista stilen vi tänkte ta upp är den lantliga romantiska stilen, shabby chic. Denna stil symboliseras med färgen vitt. För att skapa en inredning i denna stil får gärna både väggar, golv och möbler vara i denna färg. Symboler, madonnastatyer och zinkföremål är helt rätt i denna stil. Satsa gärna även på textilier i säckväv och linne för att skapa en mjuk och romantiskt stil. Ett tips är att köpa snittblommor och byta ut eftersom för att skapa en romantisk och väldoftande inredning.