Populära designmöbler

Designmöbler är betydligt dyrare än IKEA och loppisar, men samtidigt ska man se det som en investering. Det finns många som älskar design och de stora designmöblerna som definierat sitt årtionde. Köper man en designmöbler kan man vara säker på att få en del av pengarna tillbaka vid eventuell försäljning. 

Tyvärr finns det många kopior där ute. Man ska alltid läsa noggrant på sidan när man köper sina produkter. Det är mot lagen att marknadsföra kopior som original och det ska alltid anmälas. Men samtidigt är det ganska lätt för företag att kringgå patent- och upphovsrättslagar genom att sälja kopiorna från andra länder till Sverige.

Designmöblerna har ofta en klassisk design som överlevt genom årtionden av social och estetisk förändring. Ändå står de fast som vackra möbler. En sådan möbel är “Lilla Åland”, den simpla pinnstolen. Den designades av Carl Malmsten redan 1942. Han sägs ha fått sin inspiration från en kyrka i Åland. Den höga ryggen och bekväma sitsen har gjort den tidlös och de skålade benen ger den en mjukare form. I sin första upplaga tror man att den var blå men idag är det allt vanligare att stolarna säljs helt omålade.

Vill man hitta dem begagnat kan man hålla utkik på Blocket eller auktioner men de dyker inte upp så ofta som man kanske hade velat. Vill man vara säker på att köpa ett original finns det helt nya modeller i ett flertal färger hos flera möbelförsäljare online.

En annan nordisk designer är dansken Arne Jacobsen. Han var en av de första som omfamnade funktionalismen och en av hans mest kända verk är “Ägget”. Den vackra, djupa fåtöljen har varit med sedan 1958. Originalet var klädd i en hel kohud. Det gjordes även några få Äggetsoffor men på grund av ett designfel var de mödosamma att göra: soffan var för stor för att täckas av en endast en kohud och använda man två fick man en söm i mitten av soffan vilket förstörde uttrycket. Även om den hyllas för sin vackra, inbjudande form, är det inte så jättebekväm att sitta i, tycker vissa. Ryggen är inte så hög som man tror så det är lätt att huvudet sticker upp ovanför och man får ryggkanten i nacken. Samt måste man sitta väldigt rak och kan inte kura upp sig som med många vanliga fåtöljer.

Äggetstolen är inget för den snåle. Modellen Classic som är i skinn kostar från 40-80 000 kronor och även om man köper nyproducerade stolar så hamnar ofta prislappen över 10 000 kronor. Auktioner får ibland in en Äggetsoffa men priset hamnar ändå på 20-40 000 kronor beroende på skick.

plywoodstol Ägget var dock inte den enda stolen som Jocobsen designade under sin livstid. Ett annat mästerverk som på många sätt har påverkat världen än mer idag är stolen Model 3107. Stolen skapades med en ny teknik som gjorde det möjligt att böja plywood i tre dimensioner. Stolar med liknande design och konstruktion finns idag på så gott som alla möbelbutiker. Model 3107 var i sin tur inspirerad av tidigare plywoodstolar skapade av designduon Charles and Ray Eames.

En annan dansk som under sitt liv lämnade ett stort avtryck som vi kan se än idag var Poul Henninsen som med sin “PH-lampa” lös upp världen på ett helt nytt sätt. Henningsen hade länge funderat på hur han på ett snyggt sätt kunde omvandla glödlampans hårda sken till något behagligare. Resultatet blev alltså PH-lampan där allt ljus studsar ut via konstruktionens mellan tre och åtta skärmar.