Säker shopping

När man handlar, både på nätet eller i butik, vill man känna sig säker. Man vill inte bli lurad av oseriösa företag. När man handlar på nätet ska man göra efterforskningar om företaget innan man handlar. Oftast kan du hitta omdömen från andra konsumenter som handlat via hemsidan tidigare. Konsumenter som har dåliga erfarenheter av ett företag brukar vilja varna andra konsumenter för att göra samma misstag.

Säker shopping

Letar du efter en vara från ett välkänt varumärke och hittar det väldigt billig i en butik jämför med alla andra butiker som säljer samma vara kan du se det som ett varningstecken. Säljs varan inte för ett rimligt pris finns det risk för att du som kund kan bli lurad. Är det för bra för att vara sant, är det förmodligen också det.

Vill du som kund känna dig säker när du handlar i butik ska du kontrollera att butiken har ett certifierat kassasystem. Se till att alltid få med dig det kvitto och andra papper som tillhör varan i fall det skulle uppstå något fel på produkten. Kontrollera exempelvis att försäljningsdatum och tid finns utskrivet på kvittot. Det behövs enligt bokföringslagen och du behöver det dessutom för att kunna reklamera varan.

Stora kända företag brukar inte vara några problem att handla från. Tänk på att när du ombes lämna ut dina personuppgifter ska de vara relevanta. Ett företag som ska göra kreditupplysning behöver bara personnummer och betalar du direkt behöver företaget inget annat än leveransadressen. För att du ska få varan i tid, kolla alltid upp leveranstid innan du skickar efter från nätet. Kontrollera även vad som ingår i priset du betalar så det inte tillkommer tullavgifter eller andra avgifter.

Handlar du via nätet kan du leta efter trygg e-handel symbol som bör finnas på sidan. Det innebär att webbshoppen har blivit kontrollerad och de följer de lagar som finns. Med det stora utbudet bör du kunna hitta produkten du söker på en hemsida eller butik som du känner dig trygg att handla ifrån.