Skydda dina saker

Har man dyrare saker eller saker som håller stort sentimentalt värde, vill man skydda dessa på bästa möjliga sätt. Vilka olika sätt kan man göra detta?

Försäkra

Det första man ska göra är att försäkra sina saker. Ring till ditt försäkringsbolag och fråga hur du ska gå till väga. Lättast är att få ett kostnadsförslag över telefon. Dyrare föremål täcks inte av en vanlig hemförsäkring. Har du en värdefull tavla, dyrare cykel, en väldigt avancerad kamera eller liknande, så behöver du försäkra dessa separat. Den försäkringen ska gälla över hela världen så det spelar ingen roll om tavlan faller i golvet i hemmet eller om kameran blir stulen i Italien.

Bankfack

Har man saker som kostar tusentals, kanske hundratusentals kronor, och är rätt små, kan det vara bra att ha dessa någon annanstans än i huset. Ett bankfack kan vara lösningen. Dina dyraste juveler, ett exklusivt halsband eller första utgåvan av bok, skyddas då av banken och det finns stränga regler kring vilka som har rätt att öppna facket och inte.

Det är dock inte så lätt att få tag på bankfack numera, inte i mindre städer i alla fall. Allt färre väljer bankfack som alternativ för skydd och därmed har många bankerna tagit bort dem helt.

Kassaskåp

Vill man ha sina favoritsaker i hemmet, som många vill, kan man istället köpa ett kassaskåp. Skåpet ska gärna vara brandsäkert också. Ett kassaskåp ser intressant ut för tjuven men är tack och lov svåra att flytta och bryta upp. Skulle olyckan vara framme är sannolikheten större att du förlorar teven istället för hela kassaskåpet.

I kassaskåpet borde man även förvara sina pengar. Du kan även förvara barnens egna spargrisar där inne, så de också vet att deras slantar är säkra. Skåpen finns i olika storlekar. Tänk på att mindre skåp är lättare att dölja och att inredningen i skåpen skiljer sig. Vissa har många små hyllor medan andra nästan inga hyllor alls.