Undersök din trädgård

Vill du ha en blomstrande trädgård som gör vänner och grannar grön av avundsjuka? Då finns det två viktiga saker som du borde ta reda på först. 

Var är solen och hur länge?

Du måste vara på det klara med vilka platser av trädgården som har sol längst och vilka platser som knappt får någon sol. Kanske behöver du hugga ned några träd eller liknande för att se till att det perfekta trädgårdslandet får mer strålar.

För att göra det här kan man spendera en dag i trädgården och hålla koll på hur solen går upp och ned. När du väl vet hur mycket sol en plats för så är det lättare att komma fram till vilka växter som kommer att trivas just där. I skugga lägen vill du så klart ha de mer tåliga växterna som gärna växter under träd och som kräver lite underhåll.

Hur är jorden där du vill plantera?

Men bara för att en plats har mycket sol betyder det inte att det är ett bra ställe att sätta växter. Du måste se till att jorden har rätt mängd fukt och näring för att växten ska frodas där.

Markera ut alla platser där du vill plantera saker. Skaffa sedan lika många genomskinliga brukar med lock, gärna lite större modell. Fyll sedan hälften av brukarna med jord från den platsen. Fyll på till toppen med vatten. Skaka dem häftigt, detta kan ta ett tag för jorden ska separerar sig helt tills det bara ser ut som smutsigt vatten.

Låt sedan bruken stå stilla medan allting lägger sig. Jorden kommer att dela upp sig med det tyngsta nederst. Det kommer att skapa tydliga lager så du kan se vad jorden består av till största del. Är det mest sten och grus ska du ha växter som gillar torr mark, är det mycket fukt och jord fungerar det bättre att så grönsaker och vattenälskade växter.