Vilka husarbeten ska man leja bort?

shutterstock_226102954

Att göra alla husrenoveringar, ändringar och inredningar själv är roligt för många. Det brukar också vara billigare. Men en del saker ska man helst leja bort, om man inte är väldigt insatt i ämnen eller jobbar inom det själv. 

El

Att hålla på med el kan vara direkt livsfarligt. Det är inget som rekommenderas och i många fall är det till och med olagligt. Det finns få saker som man som privatperson faktiskt får göra själv. Egentligen får du endast byta lampor, laga skarvsladdar, byta sladdar och koppla om sladdar. Alla större saker som handlar om el måste utföras av en fackman. Och man ska aldrig ha avklippta eller trasig sladdar kopplade till strömmen.

Fönsterbyte

Att byta fönster kan man göra själv, det är inte farligt. Men det kan ta lång tid för den olärde. Att leja bort detta brukar gå snabbare och du får också bonusen att någon som kan det här med fönster kommer hem till dig och undersöker vilka fönster som skulle passa bäst hemma hos dig beroende på vad du har för önskemål. Du kanske borde ha extratjocka glas för att slippa extrema vintrar, eller dämpande glas för att ta bort oljudet från E4:an. Detta ingår när man gör allting genom en fönsterförsäljare.

Renovering i vårutrymmen

Om ni leker runt med tanken att renovera badrummet, ska ni ta med fackmannen i beräkningen. Det är inte olagligt att renovera våtutrymmen själv, men det kan göra att att dessa utrymmen inte går att försäkra om inte försäkringsbolagen får se bevis att alla steg har gjorts på fackmannamässigt sätt. Att lägga kakel ovanpå gammal kakel är okej, får då är det gamla våtskikten fortfarande intakt. Men större renoveringar, när man ska riva ner och bygga upp, görs bäst av fackmän som är legitimerade för att arbete med våtutrymmen.